Forhistorien
 
Fra idé til virkelighed.
Odsherred er det sted i det danske kongerige, hvor der findes flest vidnesbyrd fra bronzealderen. Alligevel er denne tidsepoke kun kendt lokalt pga. fundet af “Solvognen” i Trundholm Mose.
Flere usædvanligt imponerende helleristningssten samt en række bronzealdersværd er fra Odsherred, men disse er idag sammen med Solvognen placeret på Nationalmuseet.
Denne praksis, som har været sædvane i over hundrede år, har nok haft sin berettigelse sikkerhedsmæssigt, men det betyder også, at en egn får frataget sin kulturarv og tilknytning til sin egen historie.
Med dannelsen af Odsherred Kommune fra 2007 samt Solvognens præsentation på Odsherreds Kulturhistoriske Museum 5. maj 2007, ville det være rigtigt at fejre denne begivenhed på mere end almindelig vis.
Derfor blev projektet “Odsherreds Bronzealderskibe” præsenteret i november 2005 på et møde om fremtiden for institutionerne på “Anneberg”.
Først kom en meget positiv reaktion fra Trundholm Kommunes Kulturudvalg ved Ib Rasmussen.
En artikel i Holbæk Amts Venstreblad bragte endnu flere opmuntringer. Fra fonde, som var villige til at yde støtte, blev der rettet henvendelse til Odsherreds Kulturhistoriske Museum før der overhovedet var blevet ansøgt en eneste krone.
 
I december 2005 indbød Den Grønne Aftenskole til debatarrangement med museumsinspektør Max Vinner fra Vikingeskibsmuseet. Vi testede en 10 m. lang grønlandsk umiaq og havde en givende debat og oldtidens skibe deres udseende og brug af dem.
 
Odsherreds Kulturhistoriske Museum stiller sin store hal til rådighed og står for den økonomiske administration af selve byggeprojektet.
Svend Ulstrup står for det tekniske arbejde og udformning af skibets form.
Bronzealderlauget leverer arbejdskraften.
 
Budgettet lyder på en sum af 300.000 kr.
Denne sum er lagt efter et skrabet budget, og betragtes i mange fonde som useriøs lav. En absurd situation, da dette handler om at starte et projekt, som skal nyde en folkelig opbakning, der er til at forholde sig til. Derfor skal budgettet være til at “spise” for alle parter.
 
Anneberg var tidligere ejet af Hempel, som er verdenskendt for sine malerprodukter til skibsfart og lystsejlads. Hempelfonden tilbød at yde støtte og har givet 50.000 kr. til projektet.
Trundholms Kommunes Kulturudvalg har ydet 50.ooo kr.
Odsherred Statsskovdistrikt yder støtte i form af faglig viden og træmaterialer til skibet.
 
Endnu mangler projektet ca. 200.000 kr.
 
Der søges stadigt, men projektet er søsat og skibet skal søsættes uanset.
 
Gode idéer til støttemuligheder tager vi imod med kyshånd.
 
Den vigtigste støtte er den manuelle, og der skal bruges mange frivillige hænder.
 
Velkommen til byggeriet af verdens første og største bronzealderskib!
 
 
 
 
Som en sms fra fortiden:

Skab Mageløse Skibe