Columbus sniger sig ind i forskning af bronzealderskibe

Hvem skulle have troet, at Columbus skulle få betydning for sin fortid?  Det  får han imidlertid nu, for det var ham, som historisk er hjembringeren af kartoflen til Europa.

Eftersom jeg skulle eksperimentere med opskæring af en stor klods træ til en overgang mellem bordlægning og stævn, ville det unægtelig være spild af tid og kræfter, hvis noget skulle gå galt med materialerne, og det ikke blev helt som det var tænkt.

Da er det skønt at kunne sidde og snitte en kartoffel i nøjagtig den ønskede form.

Til venstre ses overgangsformen i tre dele og til højre i som en enhed.  Sporet i midten skal holde underkæben af stævnen på plads, så den kan svinge op i en elegant bue.  Det bliver et stort “nussearbejde” med brug af økse og stemmejern.  Iøvrigt findes en båddel som har stor betydning i en god solid træbåd. Den hedder en “bjørn” og kunne tænkes at være udviklet efter samme tanke, at styrke forstævnen mod ydre mekaniske påvirkninger.

kartoffel_170711.png

 

kartoffel_2_170711.png

Nej, kartoflen blev ikke kogt her til aften, men tak til Columbus for deltagelsen.