Forberedelse af spanter til Fønix

spante_120711.png

Fra morgenstunden bestod arbejdet i at opskære spanter ud af 4 m. lange askeplanker.  Et tungt og tidskævende arbejde. At opskære  spantelister er en krævende prøvelse for rundsaven, da den lange, tunge askeplanke skæres af en forholdsvis tynd savklinge, der hurtigt bliver varm og dermed kan bøje/slingre.

Men det gik rimeligt godt, og der er opskåret 16 gode hovedspanter, som giver skibet form og som sædeplankerne senere skal placeres på.

Kanterne på spanterne er høvlet af, og Sonja hjalp med at lave et langt “havebassin” hvori listerne ligger i blød til i morgen.

Billedet viser meget godt arbejdsindholdet for dagen i morgen. Det er fra et tidligere illustrationsforsøg, derfor spiller det ingen rolle, at denne er så skæv, som den er. Spanten dampbøjes og skal efter hærdning sættes sammen til denne spant/sædeform.  TIl forskel fra tidligere, vil de to støtter blive monteret anderledes end sidst, hvor de blev naglet til sæderne, men bundet til spanter og bordlægning. Denne gang skal støtterne kiles op i spanterne så de på den måde holdes på plads.

Vejrudsigten lover ikke ligefrem sommer i morgen, men spantebøjningen kan sagtens foregå i regnvejr, og Jørgen kommer og hjælper mig.

Den flotte røde skibsform bag spant/sæde konstruktionen blev i sin tid  lavet af Thomas B. Sørensen. Han var en af de meget virksomme hjælpere ved Vildhoppe-byggeriet.  Tanken er at Skibsformen skal pryde Spejderhytten med  Bronzealderlaugets navnetekst.