Værktøj i bronzealderen

smeden
Smeden
Bronze som materiale for status eller som værktøj

I begyndelsen af januar kom Calle Christensen på besøg for at vise til forskellige former bronzeøkser, som han selv kender til bruger af.

Han er dansker, men bosat i Sverige og har været med til at bygge bronzealderhuse i Sverige for mange år siden, hvor der blev eksperimenteret med bronzeøkser. Resultatet dengang var, at bronzen ikke kunne afvises som materiale til værktøj.

De fund af økser har alle været fornemt dekoreret synes ikke at have været anvendt som værktøj. De har ingen slidmærker. Desuden er bronze langt fra så hårdt som jern, hvis man skulle drage sammenligninger.
Flere fundne øksehoveder har været sirligt dekoreret, og menes ikke at have været brugsværktøj. Bronzen har ikke været tilgængelig i så store mængder at det umiddelbart synes at kunne have været brugt som et større værktøjsæt ved bygning af en båd eller skib.Men måske har det trods alt værdifulde materiale fundet anden anvendelse da jernet kom, så bronzen blev genbrugt til anden anvendelse.

Bronzens egenskaber.
Bronze og tin ( forholdet 10:1), som begge hver for sig er bløde metaller, bliver hårde, når de smeltes sammen. Desuden har bronzen i lighed med f.eks. kobber, evnen til at blive endnu hårdene når der bankes på det. Ved at banke æggen ud får man en ganske brugbar æg, der kan slibes til en skarphed, der sagtens kan bruges i frisk træ. Det har ganske givet været unaturligt at lade træ “lagre”. Lagringen tørrer træet ud, så det bliver hårdt og langsomt bearbejdeligt.
Eftersom lind givet var det foretrukne materiale, har det ikke været så vanskeligt at bearbejde. Lind bruges den dag idag som det bedste materiale til træskæring på grund af sin lette bearbejdelighed. Vore forsøg vise til Påske, hvor smeden vender tilbage og bliver en del af skibsprojektet.

I regi af Laugets Aftenskole vil Calle tilbyde et kursus udenfor laugets egne rammer, hvor man kan lære om bronzesmedning samt opsætning af egen smedje.

Læs mere derom på Laugets side om Aftenskoleundervisning.

0 Kommentarer til “Værktøj i bronzealderen”


  1. Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Du skal login for at skrive en kommentar.